Blog

Hulladékkezelési díj

2020.08.17 14:05
Hulladékkezelési díj

Az elektromos és berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekre vonatkozó követelményeket a 197/2014. (VIII. 1.) kormányrendelet szabályozza.
A rendelet előírja az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak átvételét, begyűjtését, hasznosítását és ártalmatlanítását, mely tevékenységek elvégzését a gyártók és a forgalmazók a hulladékkezelési díjból fedezik, mely díjat a fogyasztó fizet meg.
A gyártók külön tételként szerepeltetik számlájukon a hulladékkezelési díjat, melyet cégünk a termék árába épít bele.
A kormányrendelet értelmében cégünk 40 Ft+ÁFA/darab hulladékkezelési díjat számít fel minden retrofit LED-es termékre és gázkisüléses elven működő lámpákra.

A retrofit LED-es termékek közé tartoznak azok a LED fényforrások, amelyek a hagyományos izzókkal és a higany tartalmú energiatakarékos fényforrásokkal csereszabatos fejeléssel ellátottak, azaz amelyeket a végfelhasználó a lámpatestben cserélni tud, például E27, E14, GU10, G9, GX53, GU53, G4, AR111, T8, stb. foglalatú LED izzók.

A gázkisüléses elven működő lámpák közé tartoznak a kör, illetve egyéb formájú fénycsövek, a kompakt fénycsövek (energiatakarékos lámpák), a fémhalogén lámpák és a kerámia fémhalogén izzók.

2014. augusztus 1-én kihirdetett 197/2014 (VIII.1.) Kormányrendelet a gyártói felelősség elve alapján a gyártók kötelezettségeként határozza meg a világítástechnikai elektromos és elektronikai hulladékok kezelését. A hulladékok kezelése magába foglalja annak visszavételét, a begyűjtését, a hasznosítását és az ártalmatlanítását. A Royal- Firm Service Kft. magyarországi ,,Világítótest" kiskereskedőként a hulladékkezelési kötelezettségünket a Korm. rendelet 9.§ (1) b) és (2) b) pontjai alapján a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, egy külsős partnerre bízzuk rá. Az általunk forgalmazott LED lámpák, lámpatestek és tartozékaik veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat nem tartalmaznak. Az újrahasznosítható anyagok tekintetében az általunk forgalmazott lámpák és lámpatestek fő alkotórészei a következők: fém, műanyag és üveg.

Kérjük Önöket is, hogy a különböző fénycsöveket és lámpákat a kijelölt gyűjtőkbe helyezzék, úgy, hogy azok ne törjenek össze! A keletkező fénycső, lámpa és lámpatest hulladékot átvesszük, és továbbítjuk egy külsős partnerünk felé, aki elkülönítetten gyűjti egy visszavételi és begyűjtési rendszer keretében. A használt és a hulladékká vált világítástechnikai elektromos és elektronikai berendezés térítésmentesen átadható. Az arra alkalmas hulladékféleségeket (fém, műanyag, üveg stb.) hasznosítjuk, a veszélyes és nem hasznosítható hulladékot (a gázkisüléses elven működő lámpák esetében a higanyt) környezetkímélő módon ártalmatlanítjuk.